De gloednieuwe OnePlus 5T, die sinds woensdag te koop is, kost in Nederland 499 euro. Een schijntje, in vergelijking met zijn concurrenten.

Die zijn namelijk al gauw honderden euro’s duurder, als je kijk naar de iPhone X van Apple of Samsung’s Galaxy Note 8: respectievelijk 1.159 euro en meer dan 900 euro.

Dat wetende zou je kunnen denken dat de OnePlus een budgetmodel is, want hoe kan hij anders bijna de helft goedkoper dan zijn concurrenten zijn? Niets is minder waar.

Uit onze review blijkt dat de 5T wat kleine gebreken heeft, maar dat het over het algemeen een toppertje is.

Lees maar even verder:


Het ontwerp is prima

the-oneplus-5t-looks-great

Het klinkt als een bekend verhaal: de OnePlus 5T moet het hebben van zijn nieuwe design, dunnere schermranden en een groter scherm. Waar hebben we dat eerder gehoord? Echt opvallen doet het ontwerp dan ook niet.

Is dat erg? Nee, in dit geval gaat functie boven vorm. Net als bij zijn voorganger krijg je een zeer lichte, metalen smartphone, die heel comfortabel is om te gebruiken.

Wat wel direct opvalt is hoe dun het apparaat is. Die paar fracties van millimeters verschil met de Pixel 2 XL of Galaxy Note 8 lijken misschien niet veel, maar maken wel degelijk verschil in hoe hij in de hand ligt.


Het scherm is top, voor de prijs

the-5ts-screen-is-great-especially-considering-the-devices-price

Het beeldscherm is qua kwaliteit te vergelijken met die van andere Android-toestellen. Inderdaad kosten die al snel honderden euro's meer.

Veel critici hebben moeite met de relatief lage resolutie van 1080×2160 pixels. Die valt vooral op als je een tekst leest, zeker in vergelijking met de Samsung Galaxy Note 8 of LG V30. Maar, eerlijk is eerlijk: leg je de modellen naast elkaar, dan zie je amper verschil.

Dankzij het OLED-scherm is de 5T een van de betere in zijn soort: de kleuren zijn intens en het scherm heeft een hoog contrast.


Supersnelle hard- en software

the-phones-performance-is-stellar

Als het over prestaties gaat, dan weet de OnePlus zoals altijd te scoren. Onder het timide uiterlijk zit een snelle Snapdragon 835-chipset. En bieden de meeste Android-toestellen 4GB of RAM werkgeheugen, de 5T biedt 6GB of zelfs 8GB. Veel meer ga je ergens anders op dit moment niet krijgen.

Hoe meer geheugen je hebt, hoe sneller je tussen apps kunt switchen. Ook hier geldt weer: en dat voor best een prima prijs.

Een snelle interface dus, maar voor updates moet je helaas langer wachten. Je krijgt namelijk niet meteen de laatste versie van Android. Hierdoor draait de OnePlus 5T nog op Android 7.1 Nougat, terwijl de nieuwe Pixel 2 van Google wel op Android 8.0 draait.

Dit is geen enorm drama, maar je mist hierdoor op dit moment wel de laatste verbeteringen. Een update komt naar verluidt pas begin 2018.


De batterij is prima

the-5ts-fast-charging-feature-works-better-than-those-of-its-rivals

Dash Charge zou wat ons betreft standaard mogen worden voor iedere smartphone. De techniek zorgt ervoor dat je OnePlus 5T razendsnel oplaadt, ook wanneer je hem gebruikt. Ook zitten alle hitte-veroorzakende elementen ín de oplader waardoor je telefoon zelf niet warm wordt tijdens het opladen.

Ideaal, aangezien veel andere Android-modellen minder snel opladen zodra ze te warm worden om oververhitting tegen te gaan.

De batterijduur is gewoon goed. Voor mij voldoende om bij redelijk veel gebruik de dag door te komen.


En kijk! Een telefoon mét koptelefoonaansluiting

and-look-a-headphone-jack-in-2017

Dat het nog kon in 2017. Voor veel mensen toch wel een voordeel.


De 5T heeft gezichtsherkenning - en het werkt bizar snel

Ieder zichzelf respecterend merk komt tegenwoordig met gezichtsherkenning om de smartphone te ontgrendelen. Die van OnePlus werkt mirakels, bijna té goed.

Druk je op de knop om hem te ontgrendelen, dan krijg je direct je home-screen te zien. Je hebt totaal niet door dat de telefoon je gezicht herkend. Het eerste wat ik dacht: staat de beveiliging nu wel of niet aan?

De functie werkt eigenlijk alleen niet als ik écht in het donker sta of mijn ogen dicht heb, voor de rest doet hij het top. Met of zonder bril. Of de telefoon door de functie makkelijk is te ontgrendelen door anderen, vind ik lastig te zeggen. Ik heb het apparaat nog niet kunnen misleiden.

Is gezichtsherkenning niet echt jouw ding, dan kun je naast de goede oude toegangscode ook gebruik maken van de vingerafdrukscanner.


De vingerafdrukscanner is iets minder makkelijk

Om aan de voorzijde ruimte te maken voor het extra grote scherm is de vingerafdrukscanner naar de achterkant van het apparaat verhuisd. Dat maakt 'm iets lastiger in het gebruik.

Persoonlijk moest ik er even aan wennen, omdat je jezelf toch betrapt dat je met je vinger aan het 'zoeken' bent naar de scanner.

Je telefoon ontgrendelen met gezichtsherkenning is dus een stuk makkelijker.


De camera is goed, voor de prijs

De OnePlus 5T is zeker niet de beste uit zijn klas, maar dan komt het prijsaspect weer om de hoek kijken. Want uiteindelijk zijn onze foto's te vergelijken met foto's die je met een iPhone maakt.

Top: dankzij de speciale portretmodus kun je de achtergrond vervagen bij close-ups. Deze functie werkt bij de laatste iPhones minder, maar bij de 5T redelijk goed. Af en toe heeft hij moeite met het netjes uitsnijden van gezichten.

Net als veel recent uitgebrachte smartphones heeft de 5T twee camera's. Bij de 5 koos OnePlus voor een groothoek- en telelens, zodat je ingezoomde foto's van hoge kwaliteit kon maken. Dat bleek achteraf toch niet zo'n goede keuze, omdat de scherpte van de OnePlus 5 achterbleef.

Bij de 5T is er dan ook voor een andere cameraopstelling gekozen en heeft OnePlus afscheid genomen van de telelens. In plaats daarvan heeft het bedrijf ingezet op een camera die beter werkt bij minder licht.

Met succes. Foto's die je maakt bij minder licht met de 5T zijn scherper dan die van eerdere modellen van OnePlus. Toch haalt de 5T het bij weinig licht niet bij de wat duurdere modellen, zoals Samsung's Galaxy-telefoons en de Pixel 2. De prijs is er dan ook naar, toch krijgt de 5T een dikke voldoende.


Geen draadloos opladen en waterresistentie

De OnePlus 5T is honderden euro's goedkoper en dus is de vraag: wat mist-ie? Twee belangrijke dingen, om precies te zijn. Draadloos opladen en waterresistentie.

Voor mij persoonlijk is dit geen probleem, zeker niet als ik er al gauw honderden euro's mee bespaar. Voor mij is snel opladen - wat kan met de Dash Charge - een stuk belangrijker dan draadloos opladen. Wat toch vaak langer duurt dan met een kabeltje.

Wat betreft water... Dit is voor mij persoonlijk geen USP waar een merk mij mee over de streep kan trekken. Het model kan tegen wat spatwater. Sterker nog, als ik YouTube mag geloven kan de 5 prima een minuut onder water blijven en nog altijd goed functioneren. Bij de 5T zal dit waarschijnlijk niet anders zijn.


Prima telefoon voor 499 euro

but-because-of-the-low-price-im-willing-to-make-an-exception-for-the-5t

Nee, je krijgt niet direct de laatste updates. Het is jammer dat er geen zoomlens meer is, de resolutie ietsje lager is, dat hij niet draadloos kan opladen en niet beschermd is tegen water.

Maar toch, voor een basisprijs van 499 euro wil ik bovengenoemde 'gebreken' best op de koop toenemen. Het model met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag kost 549 euro: in beide gevallen een buitengewoon goede prijs voor een smartphone.

Het nieuwe design was een moetje, maar daardoor kan de 5T wel weer even vooruit. Met de supersnelle gezichtsherkenning maak je indruk op je vrienden. De prestaties zijn erg goed en de software werkt fijn.

Er zijn eigenlijk maar weinig redenen om naar een andere Android op zoek te gaan, tenzij je meer wil uitgeven dan nodig is natuurlijk.

LEES OOK: Auto’s van Tesla zien er vaak fantastisch uit – dit is het geheim